vineri, 23 iulie 2010

Romania, biciul NATO?

Public aici două articole interesante, unul al domnului Virgiliu Culiceanu, al doilea al lui Dragoş Galbur, mulţumindu-le pe această cale.


Romania, biciul NATO?


Germania cu zaharelul, Romania cu biciul

Interesant si ciudat acest tandem, Romania - Germania, vis a vis de Rusia. Cred ca si eficace.
Aduce aminte, cumva, de al II-lea razboi mondial, cand Germania si Rusia au incheiat tratatul de neagresiune Ribentrop - Molotov, dupa care Romania a atacat URSS-ul, pentru recuperarea pamanturilor pierdute.
Acum o luna, Germania a semnat cu Rusia un memorandum pentru crearea unei comisii comune UE - Rusia, care sa rezolve problemele de securitate, pe primul loc fiind mentionat expres conflictul inghetat din Transnistria.
Imediat a doua zi, Romania a facut publica Strategia Nationala de Securitate. Aceasta mentioneaza ca integrarea europeana a republicii Moldova este o prioritate a Romaniei, ca trupele din Transnistria reprezinta o amenintare la securitatea sa nationala, si ca isi rezerva dreptul de a administra lovituri militare preventive, singura sau cu aliatii, daca se considera amenintata.
La surt timp, Germania a promis Rusiei ca va sustine in UE noul sistem de securitate propus de Medvedev, daca Rusia isi va retrage trupele militare din Transnistria.
Concomitent, presedintele SUA a cerut Rusiei fara echivoc retragerea neconditionata a trupelor din Georgia.
In replica, Romania a anuntat, si prin vocea presedintelui, si prin cea a ministrului de externe, ca nu este de acord cu noua viziune de securitate europeana propusa de Medvedev.
Recent, la Ekaterinburg, Doamna Merkel a promis Rusiei ridicarea vizelor pentru circulatie in Europa, daca Rusia isi retrage trupele din Transnistria.
Concomitent, Hilary Clinton, aflata in Georgia, a cerut din nou Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia.
Romania inca nu a dat replica.

Interesant si ciudat este faptul ca nici oficialii din Rusia, nici presa, nu au comentat Strategia Nationala de Aparare a Romaniei. Nu au comentat nici propunerile doamnei Angela Merkel. Se pare ca strategii si diplomatii Rusiei incep sa chiar aiba de lucru. Pentru ca se contureaza, mai mult sau mai putin evident, o noua Axa: Bucuresti - Berlin - Washington. Care, pentru inceput, se concentreaza pe eliberarea Transnistriei si integrarea europeana a Moldovei de dincolo de Prut si de Nistru.

Cred ca trecerea Ucrainei in bratele larg deschise ale Rusiei incepe sa-si arate efectele. Este clar ca acest lucru a schimbat exagerat harta geopolitica si geostrategica in favoarea Rusiei, iar SUA, UE (prin Germania), NATO (prin Romania) au trecut la contra masuri. Si daca Rusia incepe sa taca, e dovada ca incepe sa se teama, ca a sarit peste cal. Cand Romania a declarat razboi URSS-ului in 1941, rusii au ras, la inceput. Acum tac. Sa fie oare mai intelepti? E prea scurt timpul. Dar suficient ca sa-si dea seama ca ademenirea Ucrainei a avut singurul rezultat firesc in regiune: Romania incepe sa "zburde" la Marea Neagra. Si toata lumea stie ca Romania are ceva in spate daca isi schimba atat de incisiv doctrina de aparare. Si apoi, e si firesc Rusia sa "cedeze" Moldova macar, in schimbul Ucrainei.
Cu toata bucuria mea de roman pentru noua postura a Tarii, nu pot reprima o umbra de tristete pentru Ucraina: ce putea sa fie, si ce a ajuns. Dintr-un potential lider la Marea Neagra, un apendice al Rusiei. Si, in curand, va ajunge o ingusta fasie tampon, "cordon sanitar" intre Rusia si NATO, fenomen intrezarit deja de politologii ucraineni. ”Washington si-a exprimat intentia de a desfasura pe teritoriul Romaniei elemente ale scutului american antiracheta. La randul ei, Rusia nu a renuntat la planurile sale de formare a propriului coridor de securitate in regiune”, a confirmat Vitali Kulik.

Romania a inceput sa actioneze in privinta Ucrainei dupa principiile unui "razboi economic de gherila", afirma Nezavisimaia Gazeta.
Romania a inceput sa-si regleze debitele pe canalele interioare din Delta Dunarii, Ucraina se plange la UE ca scade adancimea pe canalul Bastroe!
La recentele inundatii, Romania a corectat in asa fel nivelul apei incat, prin distrugerea digurilor romanesti, Dunarea s-a revarsat pe teritoriile ucrainene, colmatand canalul ucrainean de navigatie, sustine Ministerul ucrainean pentru situatii de urgenta.
"Nimic nu este intamplator. Romania loveste din toate directiile: cu o saptamana in urma romanii au blocat, practic, punctul de trecere auto Porubnoe-Siret spre Bucovina. Au introdus obligativitatea verificarii tuturor masinilor cu ajutorul noilor aparate cu roentgen", au declarat pentru Nezavisimaia Gazeta surse oficiale de la Kiev.

Romania vrea sa includa insula Maikan, care datorita schimbarii configuratiei bratului Chilia a trecut de partea romaneasca fata de firul apei, considerat linie de granita conform legislatiei internationale. Ca urmare, Ucraina se plange ca daca Romania le va lua insula, le va lua si Bucovina de Nord, si Basarabia de Sud. Politologii se mai linistesc putin, argumentand ca totusi nu se va ajunge la o confruntare militara! Dar ca, totusi, Romania este greu de combatut, fiind foarte activa in UE si avand o sustinere foarte puternica de la Washington, e convins expertul ucrainean Vitali Kulik, directorul Centrului de studiere a problemelor societatii civile. UE se distanteaza, Rusia prefera sa ramana simplu observator, iar Ucraina (si Moldova) ramane singura in fata Romaniei, cred analistii ucraineni.
Si totusi, ucrainenii parca isi merita soarta ...

Un scurt amendament la al II-le razboi mondial. A fost uluitoare viteza cu care armata germana a infrant rezistenta armatei ruse in inaintarea sa catre Est, la inceputul razboiului. Multi explica prin performanta ridicata a "masinii de razboi" germane. Foarte putini stiu ca aceasta s-a datorat si faptului ca Marea Armata Rosie era asezata in dispozitiv ofensiv, si nu in dispozitiv defensiv!!! Pur si simplu, Stalin se pregatea sa invadeze Europa, iar Hitler i-a luat-o inainte.

In 2007, pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile in relatiile cu Moscova, care era suparata foc de amplasarea de baze militare americane in Romania,Teodor Melescanu, ministrul apararii de atunci, a propus Rusiei organizarea de manevre militare comune. Iata si raspunsul Rusiei, prin generalul Vladimir Samanov, consilier al ministrului rus al apararii: „Ministrul roman al Apararii este, probabil, necunoscator al istoriei, daca face astfel de propuneri. Merita reamintit ca, in urma deciziei conducerii sovietice, in perioada interbelica armata noastra a participat la manevre militare comune cu Germania fascista. Toate acestea s-au sfarsit, dupa cum bine se stie, prin atacul perfid al Germaniei impotriva Uniunii Sovietice."
Cine se frige cu ciorba, sufla si in iaurt.


In acest context, s-a produs un eveniment semnalat nu indeajuns: domnul Mihai Ghimpu, presedintele interimar al republicii Moldova, l-a numit consilier prezidential pe teme de integrare europeana pe sociologul si analistul nostru, Dan Dungaciu. Cu siguranta domnul Dan Dungaciu a primit multe felicitari, si-l felicit si cu aceasta ocazie. Dar cu siguranta ca domnul Mihai Ghimpu nu a primit suficiente felicitari, pentru ca a dovedit, din nou, clarviziune si curaj, prin aceasta numire.
Clarviziune pentru ca Dan Dungaciu este asemenea unui supercalculator folosit de institutele meteorologice globale, indispensabil pentru prognoza cat mai precisa si mai lunga a vremii. Iar Dan Dungaciu este expert pe "vremea" geopolitica de la Lisabona pana la Vladivostok.
Curaj pentru ca domnul Dan Dungaciu stie ca cea mai sigura si mai rapida cale de integrare europeana a republicii Moldova este unirea cu Romania. Pentru ca Dan Dungaciu este unionist. Dar nu unionist de genul "trebuie sa ne ajutam fratii de peste Prut", ci de genul "studiat"! Caci domnul Dan Dungaciu asta stie sa faca cel mai bine, sa studieze. Si a studiat si analizat istoria, sociologia, geopolitica si geostrategia fenomenului, si a ajuns la urmatoarea concluzie: unirea este pur si simplu un fenomen natural, o curgere normala a istoriei, care poate fi demonstrata stiintific. Si nu poate fi oprita, asa cum nu poate fi oprita nasterea unui copil, atunci cand i-a sosit vremea. Cel mult, intarziata putin.
Si o precizare: domnul Dan Dungaciu nu glumeste cand e vorba de Adevar.

Pur si simplu, de crezut sau de necrezut, incepe sa renasca si sa reinvie constiinta nationala a romanilor din jurul Romaniei, izolati in ultimele sute de ani. Si acestia incep sa se intalneasca, si vor sa se cunoasca, si vor sa fie impreuna. Ca sa nu mai indrazneasca nici un invadator sa-i mai calce.
Iar aceasta reinviere a constiintei nationale se suprapune cu schimbarile geopolitice si geostrategice din regiunea Marii Negre, vezi Rusia, Ucraina, Turcia, care necesita reorientarea arhitecturii de securitate a UE, NATO si SUA, care au nevoie in final de o Romanie mult mai puternica in regiune. Cu alte cuvinte, tot raul spre bine.


Multe felicitari, Domnule Mihai Ghimpu!

Virgiliu Culiceanu, inginer



Der Spiegel este un ziar de stanga, asta se stie. Cred ca de acum incolo va trebuie sa privim jurnalistii romani .mai cu alti ochi. Daca jurnalistii germani, mai cu pretentii, cred ei, sunt in stare sa publice dezinformari (minciuni) care pot crea tensiuni nejustificate in UE, ce se va intampla cand jurnalistii romani, mai creativi si mai pasionali decat cei germani, vor lua o tinta din UE?

Virgiliu Culiceanu.




Germania mârâie la România din cauza Republicii Moldova


Dupa ce au introdus pe usa din dos in Uniunea Europeana 18 milioane de etnici germani din Germania de Est, cu toata impotrivirea Marii Britanii dar si a altor state din UE, pe germani a inceput sa-i doara capul ca Romania le-ar putea urma exemplul si ar putea aduce inapoi pe cei 3 milioane de romani rupti de Romania cu contributia generoasa a unui german si a unui rus, respectiv Ribentropp si Molotov, transmite Romanian Global News.
Dupa recenta vizita a ministrului de externe german la Bucuresti, jurnalişti germani de la Der Spiegel, uitand brusc de cele 18 milioane de germani reuniti Germaniei federale odata cu caderea zidului Berlinului, îi reproşează lui Traian Băsescu că a mărit numărul de paşapoarte româneşti care le sunt acordate cetăţenilor din Basarabia, iar astfel le facilitează accesul în “paradisul economic al Uniunii Europene”.
De parca Gemania nu a facilitat acesul în “paradisul economic al Uniunii Europene” nu a 3 milioane de cetateni cum ar putea face Romania, ci a 18 milioane…
Acest mod nazist de a privi lucrurile nu surprinde la unii jurnalisti germani. Adica noi germanii suntem superiori si putem sa facem in UE ce dorim, voi romanii sunteti cetateni europeni de categoria a doua, deci va este interzis sa va reuniti asa cum am facut-o noi. Cam asta vrea sa spuna articolul din Der Spigel.
Preşedintele României, Traian Băsescu, intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din Republica Moldova, astfel că aceştia ajung “pe uşa din spate” în paradisul economic al Uniunii Europene, comentează pagina online a revistei Der Spiegel, preluata de Mediafax.
„Dintr-un spirit patriotic, preşedintele Traian Băsescu doreşte să crească populaţia României şi a acceptat ca numărul paşapoartelor acordate lunar să ajungă la 10.000, în acest an. În acest mod, Uniunea Europeană, care deja manifestă reticenţă faţă de extindere, se extinde pe ascuns spre est, fără vreun referendum sau vreun acord de la Bruxelles, Berlin sau Paris, subliniază Der Spiegel, notând că moldovenii ajung “pe uşa din spate” în paradisul economic european.
Potrivit publicaţiei germane, după ce Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la putere în R.Moldova, România a accelerat “ofensiva de naturalizare” în micul stat vecin. “Deşi România a fost afectată grav de criza financiară, această ţară a acordat împrumuturi generoase statului vecin anul trecut. Gardul de sârmă ghimpată de la frontieră a fost demontat şi, din toamna anului trecut, moldovenii care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri de frontieră au putut vizita România fără viză”, explică Der Spiegel.
“Noul Guvern moldovean nu se opune avansurilor României. Dintre cei 53 de membri ai coaliţiei guvernamentale, nouă au paşaport românesc, iar alţi 11 au aplicat pentru obţinerea unuia. Iar în condiţiile în care Mihai Ghimpu este în prezent preşedintele interimar al Moldovei, în fruntea statului se află un unionist, aşa cum sunt numiţi cei care pledează pentru reunificarea României şi Moldovei”, observă Der Spiegel.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nepotul lui Ghimpu, a declarat chiar că “România şi Moldova sunt foarte apropiate, precum Germania şi Bavaria”, afirmând că ideea că cele două state ar fi despărţite unul de celălalt este “o iluzie a puterilor sovietice”, notează indignata, publicaţia germană, precizând totuşi că majoritatea moldovenilor nu sunt atraşi de ideea reunificării cu România. Între timp, Bruxellesul a devenit conştient de afluxul de imigranţi provenind din Republica Moldova, iar formaţiunile de extremă-dreapta profită de această situaţie. Eurodeputatul Andreas Mölzer, membru al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ), a cerut deja Comisiei Europene să oprească iniţiativele României în acest sens, precizează Der Spiegel, citat de Mediafax.
Romanian Global News le reaminteste colegilor de la Der Spiegel ca Germania din timpul lui Hitler, in complicitate cu Rusia sovietica si cu Ungaria hortysta, sunt vinovate de sutele de mii de crime si deportari impotriva romanilor, ce au fost posibile ca urmare a Pactului Ribentropp-Molotov.
Tinand cont de aceasta responsabilitate poate nu ar fi rau ca Angela Merkel cand vine la Bucuresti in toamna sa se gandeasca serios la a cere scuze romanilor si la asumarea, nu numai morala, a crimelor comise de Germania impotriva lor. Poate astfel jurnalistii germani pun mana si mai invata putina istorie, asta in cazul in care Der Spiegel nu a ajuns doar o trompeta a Moscovei in UE !
Dragoş Galbur


Ca şi o primă observaţie, aş mai aduga faptul că şi UE a folosit România în proiectele sale externe, şi nu o dată. Cel mai notoriu exemplu este vizita preşedintelui României în 2008 în Serbia, pentru a-l susţine pe prooccidentalul Boris Tadici în plină campanie electorală împotriva contracandidatului său prorus, Tomislav Nicolici. Preşedintele României a fost practic emisarul UE, pentru a sprijini un potenţial preşedinte deschis către Occident.
"Prezenţa lui Băsescu la Belgrad, cu numai câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi la o zi după discuţiile de la Bruxelles dintre miniştrii de externe privind apropierea Serbiei de UE, poate fi socotită drept o modalitate indirectă prin care Uniunea întăreşte şansele pro-europeanului Tadici în detrimentul naţionalistului pro-rus Tomislav Nicolici.
Cum scrutinul de duminică din Serbia va fi urmat, cel mai probabil, de declararea independenţei provinciei Kosovo, mesajul voalat al UE de susţinere a actualului preşedinte nu este exprimat întâmplător prin vocea lui Băsescu.
România este considerată una dintre puţinele ţări membre UE care poate avea credibilitate în sprijinirea lui Tadici, în primul rând datorită opoziţiei sale ferme privind independenţa Kosovo." (Evenimentul Zilei)
O a doua observaţie se referă la isteria presei din Occident privitoare la o posibilă invazie a moldovenilor posesori de cetăţenii româneşti. Aş reaminti britanicilor, cei mai vocali în ultima vreme, că Marea Britanie a acordat în ultimul an peste 200 000 de cetăţenii britanice către rezidenţi non-UE, în timp ce România va acorda cel mult 120 000 de paşapoarte româneşti într-un an către cetăţenii moldoveni.
Cristian Negrea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu